De Executie

Gepubliceerd op: 24 juli 2019 09:00

reserveren

Weer zo’n gruwelijk verhaal dat zich in de toekomst afspeelt, waarbij jongeren zich voor de ogen van een miljoenenpubliek in een liveshow moeten bewijzen om niet ter dood gebracht te worden. Dit deed me toch wel heel erg denken aan De Hongerspelen (The Hunger Games) van Suzanne Collins. Bij de eerste paar bladzijdes had ik dan ook mijn twijfels, maar al vrij snel zat ik goed in het verhaal en was mijn interesse gewekt.

Patricia tipt:

In 2048 regeert het Collectief met een ijzeren vuist. De doodstraf is weer in het leven geroepen en iedereen die maar een beetje uit de pas loopt wordt gestraft. Volwassenen verdwijnen gewoonweg, maar jongeren worden geëxecuteerd. Dit gebeurt tijdens een interactieve liveshow, waarbij de publiekslieveling mag blijven leven. De overige 4 kandidaten vallen te pletter.

Niet al te vrolijke kost en dit onderschrijft ook Daniëlle Bakhuis in haar nawoord. “We leven in bizarre tijden. Het is een kwestie van tijd voordat een show als De Executie werkelijkheid kan worden.” Dit nawoord geeft het boek verdieping, plaatst het in een perspectief en in deze tijd. “Een maand nadat ik was begonnen aan dit boek, kregen tien Chinese mannen in een overvol stadion hun doodvonnis te horen. Direct hierna werden ze afgevoerd en geëxecuteerd. Hoe lang zal het duren voordat we de beelden live kunnen meekijken?”, aldus Daniëlle.

Een spannend boek met verrassende wendingen en een boek dat je laat nadenken over de tijd waarin wij leven. Aan de ene kant over al de vrijheden die wij hebben verworven, en aan de andere kant over de vraag hoe ver gaan wij hierin? Wat is het nut van de doodstraf en hoe gaan wij om met alle nieuwe media?

Ik wil dit boek reserveren

 • Daniëlle Bakhuis De executie

  de liveshow waarbij de bodem letterlijk onder je voeten vandaan zakt

  2048. Het Collectief is aan de macht. Vijf jongeren, onder wie Charlotte, Nathan, Hailey en Frankie (ik-figuren), hebben de wet overtreden en worden ter dood veroordeeld. Tijdens een liveshow op tv worden ze terechtgesteld. Een van de vijf krijgt de kans zichzelf vrij te pleiten. Vanaf ca. 15 jaar.

  Science fiction, Kinderboek, Fictie, Thriller

  Nederlands, 247 pagina's, Best of YA|Van Goor, Amsterdam, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De executie