Laat een boodschap achter in het zand

Gepubliceerd op: 11 juni 2019 09:00

Schrijfster Bibi Dumon Tak schrijft veel over dieren. Ze won in 2018 de Theo Thijssenprijs. Dit is de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor jeugdliteratuur en wordt één keer in de drie jaar uitgereikt. Verhalen en weetjes zijn in elkaar verweven. Dat maakt het lezen van haar boeken zo leuk!

Laat een boodschap achter in het zand is een bundel met bijzondere gedichten en gaat alleen over evenhoevigen. Dieren met twee of vier poten dus. De Okapi mag daarom niet meedoen, dat vindt hij oneerlijk, discriminatie. En dat laat hij weten ook.

De gedichten komen voorbij in veel verschillende vormen zoals een overlijdensbericht, een radio-interview, whatsapp-conversatie of contactadvertentie. Tussen de regels door leren we boeiende niet-alledaagse feitjes over de Pyrenese steenbok, de vicuña, de wilde kameel en kantjil. En meestal met een flinke dosis humor. Zo zijn er niet zoveel Wilde kamelen meer in de Gobi woestijn en dan kom je niet zo snel een ander dier tegen. Dus plaatst de Wilde kameel een contactadvertentie: ‘mag ook een hele harem zijn. / Tam niet gewenst, / (want teveel vermenst). / Ben jij , of zijn jullie, de ware(n)? / Laat dan een boodschap achter in het zand. / We zijn nog maar met duizend, / het is zo stil en leeg hier / en mijn ♥ hart staat al te lang in brand.'

De tekeningen van Annemarie van Haeringen zijn prachtig en vaak erg grappig en maken het boek alleen maar mooier!
Voor iedereen vanaf een jaar of 8 en voor wie over dieren wil leren (waarvan je van sommigen het bestaan niet eens wist) en ondertussen nog wil lachen ook is dit zeker een aanrader!

 

Ik wil dit boek reserveren

 • Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen Laat een boodschap achter in het zand

  Een radio-interview met een nijlpaard en een contactadvertentie voor een wilde kameel. Lees dit soort verrassende gedichten over evenhoevigen, dieren met twee of vier tenen. Met sfeervolle waterverfillustraties in kleur. Vanaf 8 t/m 12 jaar.

  Non-Fictie, Kinderboek

  Nederlands, 50 ongenummerde pagina's, Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam, 2018

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Laat een boodschap achter in het zand