Beste mevr. Bird

Gepubliceerd op: 21 augustus 2019 09:00

Nelleke tipt het boek Beste Mevr. Bird van A. J. Pearce. Een vlot en lief verhaal.

Hoe zal ik dit boek omschrijven? Een feelgood roman met een serieuze ondertoon? Nee dan doe ik het boek tekort. Het is een wervelend, aangrijpend, maar ook vlot en lief verhaal.

Emmy, de hoofdpersoon woont in Londen in 1940, samen met haar beste vriendin. Ze hebben allebei een baan want de mannen zijn in dienst. Als Emmy een nieuwe baan krijgt bij een tijdschrift is ze dol enthousiast. Helaas moet ze alleen ingezonden brieven beoordelen voor een damesblad. En de meeste brieven worden weggegooid, omdat mevr. Bird ze ongepast vind. Als Emmy stiekem de, soms wanhopige brieven zelf gaat beantwoorden en sommige zelfs in het blad laat afdrukken moet dat uiteindelijk wel verkeerd aflopen.

Het boek leest bijna als een meisjesroman uit de 40’er jaren met woorden als mieters. Je wordt meegenomen in het leven van de 2 vriendinnen die de moed erin willen houden ook al wordt het leven steeds moeilijker. Zo doet Emmy 3 nachten per week vrijwilligerswerk bij de brandweer en de brandweer heeft enorm veel werk, vooral ’s nachts als de bommen vallen. De oorlog komt letterlijk en figuurlijk steeds dichter bij. Dat verhaal is prachtig en indringend beschreven. Hoe het leven doorgaat in oorlogstijd maar ook ingrijpend veranderd, is op een humoristische maar ook krachtige manier beschreven.

 

Ik wil dit boek reserveren

 • AJ Pearce Beste mevr. Bird

  Een jonge Britse vrouw beantwoordt tijdens de Blitzkrieg voor een vrouwentijdschrift brieven van wanhopige lezeressen.

  Fictie, Oorlogsroman

  Nederlands, 351 pagina's, Uitgeverij Mozaïek, Utrecht, 2019

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Beste mevr. Bird