Grand Hotel Europa

Gepubliceerd op: 11 november 2019 09:00

Onze collega Anja tipt vandaag het mooie boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Dit boek is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Anja vertelt:

Na ooit zijn prachtige boek La Superba gelezen te hebben over de stad Genua en de driedelige VPRO-documentaire Via Genua met als gastheer, presentator en interviewer Ilja Leonard Pfeijffer gezien te hebben, was ik heel erg benieuwd naar zijn boek Grand Hotel Europa.

Wat een prachtig boek, stilistisch helemaal geweldig, met humor geschreven over een zeer actueel onderwerp. Echt genieten van de taal. Wel een dikke pil.

Het boek gaat over Ilja Leonard Pfeijffer zelf die zijn intrek neemt in Grand Hotel Europa en daar zijn fout gelopen relatie met Clio overdenkt die hij ooit in Genua heeft ontmoet en met wie hij in Venetië heeft gewoond. Hij reconstrueert dit liefdesverhaal in tijden van massatoerisme en hun zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Ook verhaalt hij over de mysteries van de gasten in Grand Hotel Europa. Het is een grote roman over het oude continent Europa waar zoveel verleden is dat er geen plek meer is voor de toekomst en waar alleen plaats lijkt voor exploitatie van dat verleden door middel van toerisme.

Grand Hotel Europa is ook als luisterboek te leen bij de bibliotheek. Prachtig voorgelezen door Francis Broekhuijsen. Het boek staat ook op de literatuurlijst voor scholieren Lezen voor de Lijst 15-18 jaar.

Uit zijn boek: “De liefde van mijn leven leeft in mijn verleden. Dat is ondanks de alliteratie een vreselijke zin om te moeten schrijven. Ik wil niet net als het hotel waar ik verblijf en het continent waarnaar het is vernoemd tot de conclusie komen dat de beste tijd achter mij ligt en dat ik van de toekomst weinig meer te verwachten heb dan te teren op mijn verleden.”

 

Ik wil dit boek reserveren

 • Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa

  roman

  Een schrijver strijkt neer in een oud hotel om zijn verdriet over zijn verbroken relatie met een Italiaanse kunsthistorica te verwerken, wat leidt tot lange beschouwingen over het oude en het nieuwe Europa, inclusief massatoerisme en bootvluchtelingen.

  Fictie

  Nederlands, 546 pagina's, Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, 2018

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Grand Hotel Europa