Lezen en luisteren voor je lijst

Download de Luisterbieb app

Moet je binnenkort weer lezen voor je examenlijst?

Lezen voor de lijst biedt uitkomst. Op www.lezenvoordelijst.nl staan titels die je kunt lezen ‘voor school’. De selectie van boeken is speciaal voor jou op maat samengesteld. Kies dan ook een boek op je eigen niveau dat jou aanspreekt. In de Centrale Bibliotheek in Roosendaal hebben we een kast waarin je dat boek kunt vinden.

Ook kun je gratis de Luisterbiebapp downloaden, zodat je overal en altijd je boek kunt beluisteren. Hoe je dat doet lees je hier: Luisterbieb Luisteren voor je lijst.

Jonge Jury

Afgelopen juni werd de publieksprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt aan Mel Wallis de Vries. Dit was maar liefst de vijfde keer dat zij hem won!

Zit jij in de onderbouw van het voorgezet onderwijs en wil je mee stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury 2019? Houd dan onze website in de gaten of ga naar de website van de Jonge Jury. Lees mee en breng zelf je stem uit!

Passend lezen

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen, heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.

Je hebt wel een Verklaring Leesbeperking nodig.

Na aanmelding neemt de bibliotheekservice Passend Lezen contact met je op.

Vlogboek

Op een andere manier iets te weten komen over de Nederlandse literatuur en haar geschiedenis? Jörgen Apperloo bepreekt in zijn Vlogboek de Nederlandse literatuur. Dit doet hij in zijn video’s over bekende titels, auteurs, literatuurgeschiedenis en de literatuurwetenschap.

Een kwartier lezen per dag

Een kwartier lezen per dag kan wel 1000 nieuwe woorden per jaar opleveren. Als jongeren meer lezen worden ze niet alleen beter in taal maar ook in andere vakken. Met het programma de Bibliotheek op School (dBoS), werken school en bibliotheek samen om leesbevordering, leesmotivatie en informatievaardigheden structureel in te zetten.

In overleg met de dBos-school stellen we een lees-mediaplan en activiteitenplan op dat geëvalueerd wordt aan de hand van de jaarlijkse monitor. Hierbij werken een leescoördinator van de school en de lees- mediaconsulent van de bibliotheek samen. De lees- mediaconsulent ondersteunt de schoolbibliotheek en voert projecten uit op de school, of in de bibliotheek.

Meer weten over de bibliotheek op school? https://www.debibliotheekopschool.nl/onderwijs.html of vraag onze lees- mediaconsulent: P.ham@bibliotheekvannu.nl  

Producten Voortgezet Onderwijs

Bekijk de online productencatalogus voor het Voortgezet Onderwijs met producten voor leesplezier, leesbevordering, informatievaardigheden en mediawijsheid. 

Literatour 2018

De boekenweek voor jongeren, waarin 21 schrijvers toeren langs scholen in Nederland, start 21 september en eindigt 30 september. Kom in deze week naar de bibliotheek en ontvang gratis 3PAK. De verhalenbundel waarin auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong de uitdaging aangaan om jou te boeien met hun korte verhaal.