Poolse collectie in VANnU Roosendaal

Gepubliceerd op: 15 september 2018 10:00

VakantieBieb

Bibliotheek VANnU genomineerd voor Poolse prijs

Bibliotheek VANnU is genomineerd voor een Poolse Prijs, de Polunusprijs, in de categorie Ere Polonus. De prijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft ingezet voor de Poolse gemeenschap in Nederland.

Het aantal Poolse burgers in Roosendaal in Noord-Brabant groeit al enkele jaren, momenteel zijn het er rond de 2000. Sinds 2013 is Bibliotheek VANnU betrokken bij Polonia-activiteiten en ondersteunt zij het culturele leven van de Polen met georganiseerde bijeenkomsten en cursussen en de integratie in een nieuw land van nieuw aangekomen Poolse burgers met behoud van hun cultuur én met het tweetalig onderwijs van de Poolse kinderen. 
 
Vanaf 2015 heeft de bibliotheek Poolse boeken opgenomen in haar collectie en in 2017 is daar ook de Poolse School Roosendaal opgericht. De Poolse boekenafdeling voor kinderen in de bibliotheek Roosendaal bevindt zich in een historisch pand midden in de stad, Schatrijk. Lezers uit de hele regio lenen de Poolse boeken uit de collectie.  
 
De bibliotheek biedt naast de collectie Poolse boeken voor jong en oud verschillende activiteiten aan waarmee ze de integratie van Poolse mensen ondersteunt en stelt hen tegelijkertijd in staat hun eigen cultuur te behouden. Er worden onder andere auteursavonden met Poolse schrijvers, tentoonstellingen en presentaties georganiseerd.  
 
Steeds meer Polen vinden hun weg naar het Poolse deel van de bibliotheek in Roosendaal. VANnU blijft alle initiatieven ondersteunen die tot doel hebben het wederzijds begrip en kennis van beide culturen te vergroten en te verdiepen, met respect voor de verschillen tussen de twee volkeren en het recht op hun eigen cultuur, taal en identiteit, met name voor jonge Poolse Roosendalers.