Kennis- en inspiratiebijeenkomst dementie en Bibliotheek VANnU: 'Een Dementheek is meer dan een kast met boeken'

Gepubliceerd op: 26 maart 2019 12:00

Op maandag 8 april vindt in de Bibliotheek VANnU Zevenbergen een kennis- en inspiratiebijeenkomst plaats over de rol van de bibliotheek in het dementievriendelijke netwerk.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie in hun omgeving. Omdat het belangrijk is dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, is Brabant hard op weg om Dementievriendelijk te worden; maar liefst 57 gemeenten doen al mee! Binnen de Brabantse Dementievriendelijke gemeentes speelt de bibliotheek vaak een belangrijke rol.

Zo ook in de gemeente Moerdijk waar de bibliotheek in Zevenbergen een specifieke collectie heeft samengesteld voor mensen met dementie en hun omgeving. Ook vinden er speciale activiteiten plaats voor deze doelgroep zoals recent op 21 maart een filmvoorstelling door de West-Brabantse videograaf Ella Tolhuijsen en fotograaf Anita Bosker. Meer activiteiten en plannen zijn in de maak en worden samen met organisaties zoals Surplus en de Heemkundekring ontwikkeld.

De rol van de bibliotheek in het dementievriendelijke netwerk

De bibliotheek ‘nieuwe stijl’ biedt een podium, is een werk- en ontmoetingsplaats én prikkelt mensen om kennis te komen halen, brengen of delen. Precies die combinatie zorgt dat de bibliotheek een belangrijke rol kan spelen in de dementievriendelijke gemeente. Of het nu gaat om een Dementheek, uitleenbare ‘eerste hulp bij dementie’-koffer of het faciliteren van een neutrale ontmoetingsplaats voor een evenement over dementie is; de bibliotheek kan een rol van betekenis spelen in een dementievriendelijk netwerk.

Zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben en de bieb ontdekken

Tijdens de kennisbijeenkomst op 8 april kunnen deelnemers van Netwerken Dementievriendelijke Gemeenschappen en bibliotheken kennismaken met diverse initiatieven en zelf ervaren wat het is om dementie te hebben, bijvoorbeeld door middel van een VR-bril, door het uitproberen van de BelevenisTafel of door plaats te nemen op de MusicChair. Ook wordt er dieper ingegaan op de rol die een bibliotheek kan spelen in een lokaal dementievriendelijk netwerk. Het programma op 8 april is bestemd voor mensen die (vanuit een organisatie) als professional of als vrijwilliger te maken hebben met dementie. Aanmelden voor deze bijeenkomst is nog mogelijk via de link op www.bibliotheekvannu.nl of via www.dementievriendelijk.nl.

De kennisbijeenkomst in de Bibliotheek in Zevenbergen wordt georganiseerd vanuit het Dementievriendelijk Brabantprogramma namens Zet en de PGraad. Dit programma heeft de ambitie dat in 2020 alle Brabantse gemeentes meedoen aan de Dementievriendelijke beweging. Door middel van kennisbijeenkomsten delen worden lessen en inspiratie uit de Brabantse praktijk gedeeld om zo de samenleving dementievriendelijk te maken.

Waar: Bibliotheek VANnU Zevenbergen, Kasteelweg 3
Tijd: 13:30-16:30 uur (inloop vanaf 13:15u)
Vrije toegang na aanmelding