Lezen voor de Lijst - masterstudent Jessie doet onderzoek

Gepubliceerd op: 12 oktober 2017 09:34

lezen voor de lijst

Ik ben Jessie Matthijssen, 22 jaar en woon in het mooie Heerle. Dit geeft mij de luxepositie op de fiets naar mijn stage te kunnen. Momenteel ben ik bezig met mijn masteropleiding Neerlandistiek aan de Universiteit Leiden, nadat ik mijn bachelor Nederlandse taal en cultuur behaald heb in Nijmegen.

In augustus ben ik gestart met mijn stage bij Bibliotheek VANnU te Roosendaal en houd mij hier bezig met het project rondom de website Lezen voor de Lijst. Ik doe onderzoek naar leesbevordering in het voortgezet onderwijs en naar de problemen die daarbij komen kijken.

Verplicht lezen voor school en de literatuurlijst vormt namelijk voor veel leerlingen in het voortgezet onderwijs een struikelblok. Als bibliotheek willen wij leerlingen een helpende hand bieden door in het nieuwe kalenderjaar een Lezen voor de Lijst-kast te plaatsen in de centrale bibliotheek in het centrum. Deze kast vormt het uiteindelijke product van mijn stageopdracht.

De kast bevat boeken die ook op de website van Lezen voor de Lijst staan. Het doel van deze website is om leerlingen op hun eigen niveau te laten lezen en op deze manier te voorkomen dat leerlingen een boek te saai of te moeilijk vinden. Niet het boek, maar de band tussen de leerling en het boek komt nu centraal te staan. Onderzoek wijst namelijk uit dat leerlingen op die manier hun literaire competentie verbeteren. En laat dat nu net zijn wat wij graag willen zien.

De Lezen voor de Lijst-kast is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 19 jaar, maar zal ook zeker volwassen lezers trekken. De kast bevat suggesties voor de boven- én onderbouw van het voortgezet onderwijs. Eén van de problemen die leerlingen ervaren bij het zoeken naar een passend boek is dat zij moeite hebben met het vinden van de juiste boeken in de bibliotheek. Literaire romans staan hier nu immers tussen de ‘gewone’ romans in. Door de komst van een Lezen voor de Lijst-kast staan er 250 tot 300 suggesties, verdeeld over zes leesniveaus, in de kast; Nederlands- en Duitstalige romans op één overzichtelijke plaats in de bibliotheek. Naast literaire klassiekers, bevat de Lezen voor de Lijst-collectie ook een uitgebreid aanbod recente werken.

Bij succes zal de Lezen voor de Lijst-kast ook geplaatst worden in andere bibliotheekvestigingen dan de Centrale.