Lezing Joke van Leeuwen 26 januari

Gepubliceerd op: 23 januari 2018 10:05

Op 26 januari ontvangt literaire stichting De Witte Roos Joke van Leeuwen, schrijver, performer en illustrator [1952, Den Haag]. Zij studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel en Nieuwste Geschiedenis in Brussel. In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek en won ze op het Camerettenfestival alle prijzen waardoor ze meteen in het officiële cabaretcircuit verzeild raakte.

Het schrijven en tekenen kwam tot bloei in de vele kinderboeken die lezers kregen van alle leeftijden. Haar boeken werden in een groot aantal talen vertaald en veelvuldig bekroond. In 1994 kwam haar eerste dichtbundel, Laatste lezers, voor volwassenen uit , waarvoor ze de C. Buddinghprijs ontving. In 2008 en 2009 was Joke van Leeuwen stadsdichter van Antwerpen.

In 2010 ontving ze de Gouden Ganzenveer voor haar bijdrage aan het geschreven woord. In 2012 ontving ze de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre, in 2013 de James Krüss Preis voor haar kinderboeken en de AKO Literatuurprijs voor haar roman ‘Feest van het begin’. Momenteel woont zij in Antwerpen.

Tijdens de ontmoeting zal de documentaire 'Joke van Leeuwen - Een wereld tussen twee oren' van Heddy Honigmann worden vertoond, die ons een blik op haar denkwereld geeft.

Datum:         Vrijdag 26 januari 2018
Aanvang:     19.30 uur
Entree:         € 10,- / Vrienden € 5,-
Locatie:        Bibliotheek VANnU, Markt 54a, 4701 PH Roosendaal

Voorafgaand aan deze lezing zal de Junior Stadsdichter bekend gemaakt worden en geïnstalleerd door wethouder Verbraak.