Nederland Leest 2018: Voeding

Gepubliceerd op: 26 oktober 2018 12:00

geef je mening

Het thema van 2018 is: voeding. Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.

Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen. Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes. Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen.

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’

Daarom is de tijd rijp om de gehele maand november Nederland Leest 2018 te wijden aan Voeding.