Terugblik netwerkbijeenkomst leescoördinatoren

Gepubliceerd op: 9 juni 2017 09:12

Woensdag 31 mei was het zo ver, de netwerkbijeenkomst voor leescoördinatoren en andere geïnteresseerden van Bibliotheek VANnU. Deze keer mochten we gebruik maken van de ruimtes van KPO de Vlindertuin te Roosendaal.

De middag werd geopend door de coördinator van de Bibliotheek op School, Nelleke ten Haaf.
De workshops werden door de leesconsulenten, Petra, Eva, Cindy, Lisette en Marjolein gegeven en de coördinator van de Speel-o-theek Diëlla de Nijs.

Op het programma stonden 3 afwisselende workshops met de titels: Boekenproeverij, Iedereen mediawijs?! en Lezen, spelen en leren. De workshops waren bewust kort gehouden om iedereen te inspireren en er daarna zelf mee aan de slag te gaan op school en in de groep. Daarna volgde een lezing door niemand minder dan de illustratrice Charlotte Dematons. Zij is bekend van De gele ballon, Ga je mee?, Sinterklaas en Nederland.

Boekenproeverij
Tijdens de proeverij werden er verschillende boeken gepresenteerd. Van kleuters tot bovenbouw. Lees- en informatieve boeken en ook voorleesboeken kwamen aan bod. Er waren serieuze leesboeken, interessante informatieve boeken en eerste leesboekjes die weer eens wat anders van opzet en lay-out waren.

Iedereen mediawijs?!
Deze workshop ging vooral over de toekomst van de digitale geletterdheid. Wat zijn de plannen van de bibliotheek op dit gebied en wat zijn nieuwe ontwikkelingen. Ook de scholen werden hierover bevraagd. In tweetallen van verschillende scholen werd gesproken over wat er al gedaan wordt, wat zou je willen bereiken en wat heb je daarvoor nodig. De eerste resultaten zijn sterk uiteenlopend. Erg fijn, want hiermee kunnen we op dit gebied ook kennis delen.

Lezen, spelen en leren
Door spel leer je ook en hoe kun je lezen, spelen en leren combineren? Eerst werd er verteld over de spelontwikkeling van jonge kinderen. Daarna kon men nog verschillend ontwikkelingsgericht spelmateriaal bekijken, waar een link met een boek mee was gelegd. Zo werd ontdekt hoe je dit nu in de groep kunt gebruiken, zodat men al lezend en spelend leert.

Na de workshops kon men een goodie-bag ophalen met meer informatie en mooie spullen voor in de schoolbibliotheek. Met o.a. een poster, boekenleggers, vlaggenlijn en kortingsbon. Deze bon kon in de pauze direct gebruikt worden, want boekhandel Het verboden Rijk had een stand met prachtige boeken. Gelukkig een hele stapel van Charlotte Dematons, want na de pauze gaf zij een lezing.

Lezing door Charlotte Dematons
En wat voor een lezing! Meer dan een uur nam zij de tijd en hingen we allemaal aan haar lippen. Een vrolijke, inspirerende en grappige lezing. Zij vertelde over haar leven in Frankrijk en tekende ze haar juf en meester van de school. Gelukkig herkende niemand zich in hen... Waar ze inspiratie opdoet en gaf ze een mooi voorbeeld van haar werkwijze met originele tekeningen en voorbeelden van groepsbezoeken.

Toen het al lang tijd was en we het jammer vonden dat ze nu toch echt moest stoppen, nam ze nog uitgebreid de tijd om de boeken te signeren. Van te voren waren er illustraties op stickers gemaakt en mocht men een sticker uitkiezen waar ze nog iets persoonlijks bij schreef. Een inspirerende persoonlijkheid.

Al met al ging iedereen met een tas en een hoofd vol inspiratie weer naar huis.