Kwispellezen nu ook in Bibliotheek Rucphen

Gepubliceerd op: 28 mei 2019 15:00

VakantieBieb

Na de succesvolle pilot van 8 weken in Roosendaal start VANnU in Bibliotheek Rucphen met een tweede pilot. Vanaf woensdag 28 mei gaat een aantal kinderen vijf weken lang op woensdagmiddag aan hulphond Tjalfie voorlezen.

Leesplezier voor álle kinderen

Bibliotheek VANnU streeft naar leesplezier voor álle kinderen en zij werkt daarom vanuit de Bibliotheek op school samen met basisscholen uit haar werkgebied, dit keer met Daltonschool De Vindplaats in Schijf. Ook op deze school is er extra aandacht voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op het gebied van leesplezier.

Tjalfie is een reddingshond en wordt dan ook daadwerkelijk ingezet om naar vermiste personen te zoeken. Hij heeft de opleiding “lezen met Spirit” gevolgd. De begeleider heeft in de cursus geleerd om goed naar haar hond te kijken en stress signalen te herkennen.

Tjalfie is speciaal getraind om aandachtig te luisteren naar de verhalen die kinderen hem voorlezen, maar geeft natuurlijk geen commentaar. Voorlezen aan een hond vergroot het zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen, met als gevolg dat ook de leesvaardigheid toeneemt. Kinderen ervaren in de sessies dat ze wel degelijk kunnen voorlezen. Kinderen hebben een positieve ervaring met lezen en ervaren dat ze succesvol kunnen zijn, dit zal hen in de toekomst zeker helpen bij het maken van nieuwe leeskilometers.

Voor de kinderen houdt het kort in:

• Eén keer per week een sessie van 15 minuten per kind.
  • Lezen op woensdagmiddagen.
  • We beginnen op woensdag 29 mei en gaan 5 weken door.
  • De data zijn: 29 mei - 5 juni - 12 juni - 19 juni - 26 juni.
  • We beginnen om 14:00 uur en zijn rond 15:00 uur klaar.