Week van de Alfabetisering 2019

Gepubliceerd op: 13 augustus 2019 10:00

Wil jij een stadsgenoot op weg helpen met de Nederlandse taal?

Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk. Daarom zijn er op veel plekken organisaties die anderstalige en Nederlandstalige volwassenen helpen om beter te lezen, te schrijven en te spreken en te helpen werken met een computer. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met een paar uur vrijwilligerswerk per week help je iemand op weg naar een zelfstandiger leven!

Vind je het leuk om met taal aan de slag te gaan en mensen uit verschillende culturen te leren kennen? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed?

Kom dan naar de informatiebijeenkomst op vrijdag 13 september tussen 16:00 en 19:00 uur in Bibliotheek VANnU (Markt 54A, Roosendaal) en we vertellen alles wat je moet weten om als taalvrijwilliger te kunnen starten. Medewerkers van Humanitas West-Brabant West, Bibliotheek VANnU en Curio (voorheen het Kellebeek College) zitten dan, op het Parrotia-plein, voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wat is een taalvrijwilliger?

Als taalvrijwilliger help je anderen met het verbeteren van het spreken, lezen en schrijven. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen of statushouders, maar ook mensen met de Nederlandse nationaliteit die een leerwens hebben op dit gebied. Het vrijwilligerswerk vindt plaats bij jou in de buurt. Dit kan op verschillende manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer één-op-één of je begeleidt een klein groepje.

Hoe werken als taalvrijwilliger er uitziet?

Dat hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat. Als taalvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een organisatie in de buurt, zoals Humanitas, de Bibliotheek, of Curio (voorheen het Kellebeek College).
De organisaties hebben elk hun eigen werkwijze. Sommige richten zich bijvoorbeeld op lezen en schrijven en andere meer op digitale vaardigheden. Ook zijn er verschillen in achtergrond van de deelnemers: zo zijn er organisaties die zich vooral richten op deelnemers met Nederlands als moedertaal (NT1), andere richten zich meer op deelnemers met Nederlands als tweede taal (NT2).

Training en ondersteuning

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Elke organisatie zorgt verder voor een goede begeleiding van de vrijwilligers; je kunt altijd met je vragen terecht bij de organisatie waaraan je gekoppeld bent.
Heb je interesse loop dan vooral even binnen , ook als je twijfelt of taalvrijwilliger iets voor je is ben je van harte welkom en kijken we samen of het bij je past. Je bent van harte welkom op vrijdag 13 september tussen 16:00-19:00 uur in de bibliotheek, beneden in de hal (Markt 54A, Roosendaal)

Voor meer informatie:

Bibliotheek VANnU